Inflace v Evropě výrazně klesá

Inflace v Evropě klesla na své nejnižší úrovně za poslední dvě roky, což přináší možné zlepšení pro spotřebitele čelící zvyšujícím se nákladům na každodenní výdaje. Roční míra inflace pro září dosáhla 4,3%, klesla z 5,2% v srpnu a označuje to nejnižší úroveň od října 2021, podle zprávy statistického úřadu Evropské unie Eurostat. Avšak i přes tento pozitivní vývoj vyvolává nedávný růst cen ropy obavy o rychlé snížení inflace na cílovou úroveň Evropské centrální banky 2%.

Tento text byl přeložen z angličtiny. Pro přečtení původního článku navštivte původní zdroj.

Inflace klesá na nejnižší úroveň za dvěma lety v Evropě. Nabízí naději, ale dražší ropy jsou na dohled

Foto od Martina Meissnera na apnews

Základní inflace klesá víc, než se očekávalo

Základní inflace, která vylučuje volatilní ceny energií a potravin, také klesla víc, než se očekávalo, z 5,3% na 4,5%. Toto číslo je pečlivě sledováno ECB k hodnocení celkového směru inflace.

Jack Allen-Reynolds, zástupný hlavní ekonom eurozóny v Capital Economics, komentoval pokles základní inflace a uvedl: "Toto potvrzuje naše přesvědčení, že ECB dokončila zvyšování úrokových sazeb". Předpověděl, že celková míra inflace klesne na 3,5% ke konci roku.

Srovnání s inflací v USA

V porovnání s tím, i když inflace v USA je nižší, důležitý ukazatel sledovaný Federálním rezervním systémem ukázal v srpnu nárůst na 3,5% meziročně, ve srovnání s 3,4% v červenci, hlavně kvůli vysokým cenám benzínu.

Klesající ceny energie, stále vysoká potravinová inflace

Mezitím ceny energie v eurozóně klesly o 4,7% v září, zatímco inflace cen potravin zůstala nepříjemně vysoká na úrovni 8,8%.

Rozdíly v inflaci v ekonomikách eurozóny

Pokud jde o jednotlivé země v rámci eurozóny, čtení inflace bylo různorodé. Roční míra inflace v Německu klesla na 4,3% v září z 6,4% v předchozím měsíci, zatímco míra inflace ve Španělsku stoupla na 3,2% z 2,4%. Ekonomové upozornili, že silný pokles inflace v Německu byl mírně přehnaný v důsledku statistické anomálie související s koncem dotované jízdné a dotovaného paliva v září 2022, což zvýšilo spotřebitelské ceny v tomto měsíci.

Odpověď ECB na inflaci

Nedávná inflační čísla následují po sérii rychlých zvýšení úrokových sazeb ECB, s jejich referenčními sazbami pro vklady dosahujícími historického maxima 4% tento měsíc, ve srovnání s -0,5% v červenci 2022. Prezidentka ECB Christine Lagardeová zmínila, že udržování úrokových sazeb po delší dobu by mohlo významně přispět k dosažení cíle inflace banky 2%, cíle, které se neočekává dosáhnout do roku 2025.

Dopad vysoké inflace

Vysoká inflace ovlivňuje evropskou ekonomiku, kdy rostoucí ceny snižují kupní sílu spotřebitelů, což vede k omezení výdajů na další zboží a služby. Hospodářský růst se zastavil, ukazatele naznačují možný útlum v současném čtvrtletí.

Toto období inflace bylo vyvoláno globálním hospodářským oživením po pandemii COVID-19, což způsobilo potíže v dodavatelských řetězcích a nedostatek surovin. Situaci zhoršila invaze Ruska na Ukrajinu, což vedlo k nárůstu cen energií kvůli omezení dodávek zemního plynu z Moskvy do Evropy.

Zatímco problémy se dodavatelským řetězcem a cenami energie se stabilizovaly, inflace stále ovlivňuje některé sektory ekonomiky s vyššími cenami za služby jako jsou účesy a pobyty v hotelech. Pracovníci hledají vyšší mzdy k vyrovnání poklesu své kupní síly.

Složitá rovnováha pro ECB

Strategie ECB v boji proti inflaci zahrnovala zvýšení úrokových sazeb k odrazování od zadlužení na důležité výdaje, jako jsou bydlení nebo rozvoj podnikání. Nicméně vyšší úrokové sazby mohou ovlivnit ekonomický růst, což představuje jemnou rovnováhu pro centrální banku.

Mnozí ekonomové věří, že ECB pravděpodobně ukončila své zvýšení sazeb, pokud se neobjeví nepředvídané okolnosti, které by bránily dalšímu poklesu inflace. Potenciální faktor, který by mohl ovlivnit tuto perspektivu, je udržitý nárůst cen ropy, který se nedávno zvýšil po omezeních produkce hlavními producenty ropy, Saúdskou Arábií a Ruskem.

Zdroj: od DAVID MCHUGH na APnews