Jak správně vychovávat děti k penězům

Od útlého věku si uvědomujeme, že k naplnění všech dostupných tužeb potřebujeme peníze. A samozřejmě, že to není položeno u nás geneticky, to nás učí život. Koneckonců, nejednou v rodinných rozhovorech děti slyší o penězích, když jdou s matkou do obchodu, pak si také všimnou, že produkty nejsou přijaty jen tak, matka za ně zaplatí.

Jak správně vychovávat děti k penězům

Foto převzato z otevřených zdrojů: static.wixstatic.com

Pokaždé, když dítě v jeho žádosti "koupit", učíme ho sami, že za peníze se kupuje hodně, včetně vaší lásky k němu. Je velmi obtížné zvolit správnou taktiku - odradit dítě od všeho, co souvisí s penězi, může být vychováváno závislé dítě, které nikdy nepochopí ekonomické problémy v rodině. Současně, přeháněním významu peněz, můžete v dítěti vyvolat pocit závisti a chamtivosti. Takže se snažte od raného dětství říkat dítěti, co je vždy nejprve zakoupeno (jídlo, oblečení, boty) a vyjádřete hodnotu těchto produktů.

Také se snažte, aby dítě přispělo ke zlepšení rodinného blahobytu. A není nutné, aby někde pracoval nebo pracoval, může to být pomoc při čištění nebo na místě, jít do obchodu atd. snažte se chválit a poděkovat dítěti, takže ukážete, že jeho pomoc je pro vás opravdu velmi důležitá. Pokud jsou v rodině nějaké dočasné materiální problémy, dítě by o nich mělo také vědět. Řekněte dětem od dětství, co děláte v práci-ať už je to propagace webových stránek nebo práce v archivu, děti jsou zajímavé, není žádným tajemstvím, že nadšení rodičů mnoho dětí zdědí.

Mnoho lidí si myslí, že děti nemusí učit všechno počítat do nejmenších detailů, protože jsou již v mnoha ohledech vypočítavé.

Ale nezapomeňte, že tato vypočítavost se týká pouze splnění jejich osobních přání. Pokud mají rodiče práci spojenou s počítači a internetem, bude dobré postupně seznámit dítě s možnostmi sítě – jak vědět, možná zvládnete v 10 letech, co je reklama na Google adwords, v 18 letech syn nebo dcera budou mít ambiciózní plány na práci v této společnosti.

Učte dítě, že vydělané peníze někdo z rodiny jsou vynaloženy na všechny členy této rodiny. Chválte děti za první, i drobné, vydělané peníze, řekněte mu, za co budou utraceny. No, a pokud je to poměrně velká suma, pak společně zvažte, za co ji strávit. Nesnažte se dát celou tuto částku do rodinného rozpočtu, i když je zcela prázdný, nechte dítě užívat si vydělaných peněz.

Učte děti od dětství správně nakládat s penězi, aby se jim v dospělosti lépe žilo.