Osobní finanční plán: jak proměnit sny v realitu

Finanční plán není potřeba utrácet méně a nekonečně šetřit, ale získat více za stejné peníze. Vysvětlujeme, jak osobní finanční plán pomůže jet na dovolenou, opravit nebo koupit nové auto.
Krok 1. Kde začít?
Chcete-li začít, musíte přeložit sny a abstraktní touhy do formátu konkrétních cílů a pak střízlivě odhadnout jejich hodnotu. Například vaše rodina čeká dítě a přemýšlíte o novém rodinném autě. Zatím je to jen sen. Jak z ní udělat cíl?
  1. Určete nejdůležitější vlastnosti požadovaného vozu: hospodárnost motoru, objem kufru, prostornost interiéru a tak dále.
  2. Prohlédněte si modely uvedené na trhu a vyberte několik vhodných.
  3. Analyzujte nabídky autosalonů. Programy obchodování nebo zvýhodněné půjčky mohou výrazně snížit náklady.
  4. Řekněme, že vám chybí určitá částka na nákup stroje vašich snů. A budete ji potřebovat za půl roku, až se dítě narodí.
Takže to už není sen, ale konkrétní cíl: nashromáždit určitou částku za půl roku na nákup auta. Stejně tak je třeba jednat s jinými sny-formulovat z nich cíle.

Krok 2. Rozdělte cíle podle naléhavosti a důležitosti
Obvykle chci všechno a hned. Kromě auta sníte například o bytě, ve kterém bude oddělený dětský pokoj. V obývacím pokoji by vypadalo dobře Domácí kino. V létě by bylo dobré vyrazit k moři. Když jasně stanovíte priority, může se ukázat, že je lepší přesunout dovolenou na podzim, když jsou zájezdy levnější. Vaše dítě bude potřebovat pokoj dříve, než mu budou tři roky — takže máte čas ušetřit na zálohu na hypotéku. Kino možná nepotřebujete.

Získáte tak seznam cílů s prioritami, termíny a potřebnými částkami.

Krok 3. Vyhodnoťte svůj rozpočet
  1. Analyzujte příjmy a výdaje a vypočítejte, kolik peněz můžete odložit za měsíc.
  2. Spočítejte si, kolik je třeba odložit, aby se vám podařilo shromáždit na váš cíl v plánovaném termínu. Chcete-li to provést, rozdělte částku, kterou chcete hromadit, o počet měsíců zbývajících do data X.
  3. Porovnejte dvě čísla, která jste obdrželi. Pochopíte, jestli máte dost peněz.

Krok 4. Zvažte různé možnosti financování
Je pravděpodobné, že Vaše volné prostředky nebudou stačit na všechny důležité cíle. Pak má smysl se obrátit na alternativní možnosti: půjčky a půjčky.

Než si vezmete půjčku, podrobně si prostudujte všechny podmínky: úroky z úvěru, náklady na jeho údržbu, pojištění, které od vás mohou požadovat.

V každém případě musíte rozdělit svůj příjem tak, aby peníze stačily na běžné výdaje a na dosažení cíle(akumulace nebo zaplacení úvěru). Ekonomové doporučují dodržovat zásadu: na zaplacení úvěrů by nemělo jít více než 30% příjmů.

Poté upravte svůj plán: vezměte v úvahu budoucí splátky úvěrů, dodatečné příjmy a snížené výdaje.

Krok 5. Nechte peníze růst sami
Pokud je ještě čas před cílem, je lepší ušetřit sami pomocí vhodných finančních nástrojů. Vybírejte je na základě výnosu, rizik a termínů.

Například dluhopisy federálního úvěru jsou nástrojem spolehlivým a obzvláště výnosným, pokud do něj investujete nejméně tři roky. Bankovní vklad je prakticky bez rizika díky systému pojištění vkladů a může být provedeno na kratší dobu.

Hlavní věc-ne držet peníze v krabici, takže ztratíte část skutečné hodnoty svých úspor v důsledku inflace.

Investováním prostředků získáte další příjmy — a je třeba je také finančně odrážet.
Jednoduchá pravidla
Chcete-li vytvořit smysluplný finanční plán, musíte:
  1. Formulovat finanční cíle-upřímně a jasně, v peněžním vyjádření a s konkrétními termíny.
  2. Rozdělte je podle stupně důležitosti - nelitujte toho, abyste nezůstali v zimě s televizí, ale bez teplých bot.
  3. Najděte optimální způsoby, jak je vyřešit — zvažte všechny možnosti, dokonce i ty nereálné, na první pohled.
  4. Udržujte záznamy o příjmech a výdajích-buďte si vědomi své finanční situace.
Další tip: před plánováním nákupu a jeho vložením do plánu zvážíte několik dní, zda ji skutečně potřebujete.

A hlavně-dodržujte plán
Vypracování osobního finančního plánu je jen polovina případu. Nejtěžší je ho disciplinovaně držet. Každý den nás čeká spousta pokušení, ale emocionální, impulzivní nákupy jen oddalují naše sny.

Je třeba dát do plánu pro každý výdajový článek. Určete, kolik peněz za měsíc jde na jídlo, cestování nebo auto, platby za bydlení a další povinné měsíční výdaje a striktně dodržujte stanovené limity.

Pokud to nefunguje (zvláště často se to děje na začátku, dokud se zvyk nevyvinul) - plán musí být upraven. Můžete přerozdělit náklady, můžete se pokusit vydělat více. Hlavní věc-dodržet rozpočet a odolat pokušení "zalézt do prasátka". V opačném případě bude váš finanční cíl nekonečně odložen.

Všechny výdaje a příjmy je třeba stanovit a přistupovat k plánu denně. To vám pomůže udržet ruku na pulsu vaší finanční situace. Pro pohodlí můžete využít služby finančního plánování.