Opatrnost vůči „velrybě s opcemi“ od JPMorgan se opět vrací, když akcie pokračují v poklesu

V rámci obav Wall Street vyvolává významná pozice opcí držená akciovým fondem JPMorgan Chase & Co. pozornost a je považována za potenciální faktor zesilující pokračující prodej akcií v USA.

Tato pozice je spojena s fondem zajištěných akcií JPMorgan Hedged Equity Fund (JHEQX) v hodnotě 16 miliard USD, což je dlouhodobý produkt využívající deriváty k ochraně svého portfolia před poklesem a volatilitou.

Tento text byl přeložen z angličtiny. Pro přečtení původního článku přejděte na původní zdroj.

Opatrnost vůči „velrybě s opcemi

Hlavní sídlo společnosti JPMorgan Chase & Co. v New Yorku. Fotograf: Michael Nagle/Bloomberg

Fond JHEQX drží desítky tisíc ochranných opčních kontraktů, které brzy vyprší, a tyto kontrakty mají úrazovou cenu nedaleko od současné úrovně indexu S&P 500. S blížícím se datem exspirace a poklesem indexu pod úroveň úrazy čelí prodejci na opačné straně obchodu nechtěné expozici. K zajištění tohoto rizika provádějí obchody, které krátí trh, aby se vrátili do neutrální pozice.

Tato praxe, známá jako delta hedging, znepokojuje některé pozorovatele trhu, neboť by potenciálně mohla zrychlit a zesílit volatilitu na akciovém trhu. Index S&P 500 již zažil pokles a opce JHEQX mají úrazovou cenu 4 210, což je významné.

Odborníci na trh zdůrazňují potenciální vliv fondu JHEQX, často označovaného jako velryba v oblasti derivátů kvůli své vnímané nadměrné velikosti. Jeho značné koncentrované pozice opcí a předvídatelné obchodní vzory ho činí pozoruhodným hráčem, a bylo zaznamenáno, že jeho čtvrtletní resetování pozic opcí koinciduje s pohyby v S&P 500, podporující teorie, že fond je přispívajícím faktorem k dynamice trhu.

Byť je obtížné jednoznačně dokázat vliv fondu na trh, jeho akce budou pozorně sledovány, zejména kolem data exspirace opcí. Vliv fondu JHEQX sahá za hranice indukování volatility a byl spojen s ovlivněním pohybu S&P 500 v minulosti.

Opcie držené fondem JHEQX jsou zdrojem obav pro benchmark akcií USA, zejména v době obav, že Federální rezervní systém by mohl udržovat vyšší úrokové sazby po prodlouženou dobu, což vyvolává averzi k riziku. To přispívá k celkovému negativnímu technickému pozadí, s investory stahujícími se z akciových fondů a fondů ochrany zvyšujícími své krátké pozice.

Akciový trh se nachází v poklesu od konce července, překonávaje zásadní technické úrovně, včetně padesátidenního a stodenního průměru, které jsou považovány za body podpory technickými analytiky. Je zvláštní, že úrazová cena opcí JHEQX je těsně spojena s dvoustodenní trendovou linií S&P 500, což dodatečně zdůrazňuje její potenciální význam.

Pokud S&P 500 překročí svůj dvoustodenní průměr, bude to význačný odchylka od odolnosti pozorované v posledních měsících, potenciálně naznačující změnu dlouhodobého momentum. To by mohlo vést k redukci expozice akcií pro obchodníky dodržující pravidla, jako jsou sledovatelé trendů.

Po tom, co S&P 500 klesl pod svůj stodenní průměr, prodejci komoditních poradců, kteří jezdí na momentum cen aktiv, prodali akcie v hodnotě 15 miliard dolarů. To zdůrazňuje dopad klíčových technických úrovní a pozic opcí na dynamiku trhu a chování investorů.

Zdroj: od Lu Wang, přispěvatelka společnosti Bloomberg