Evergrande: Proč bych měl mít zájem, pokud se zhroutí čínský gigant v oblasti nemovitostí?

Uprostřed krize nejvíce zadlužené společnosti na světě se její předseda nachází pod dohledem policie, což zhoršuje již tak naléhavou situaci.

Evergrande, čínský gigant v oblasti nemovitostí, čelí turbulencím, s hlášeními o zadržení současných a bývalých manažerů. Společnost podnikla rázný krok a dočasně pozastavila obchodování se svými akciemi v Hongkongu do odvolání, což představuje další útlum pro firmu, která se dostala do nesolventnosti v roce 2021, spouštějíc krizi na čínském trhu s nemovitostmi.

Tento text byl přeložen z angličtiny. Původní článek si můžete přečíst zde.

Evergrande: Proč bych měl mít zájem, pokud se zhroutí čínský gigant v oblasti nemovitostí?

GETTY IMAGES: Před svou dluhovou krizí Evergrande stavěl nový 
stadion pro svůj fotbalový tým, Guangzhou FC

Rozsáhlá říše Evergrande:

Založena v roce 1996 podnikatelem Hui Ka Yanem v Kuang-čou na jihu Číny se Evergrande, dříve známá jako Hengda Group, stala obrovskou entitou. Společnost Evergrande Real Estate se pyšní vlastnictvím více než 1 300 projektů v rozsahu přes 280 měst po celé Číně. Její dosah však sahá za vývoj nemovitostí a zahrnuje různé odvětví, jako je správa majetku, výroba elektromobilů, výroba potravin a nápojů a dokonce i sport, s kontrolním podílem v jednom z význačných fotbalových týmů Číny, Guangzhou FC.

Proč je Evergrande v beznadějné situaci:

Evergrande se vydala na ambiciózní expanzi, akumulujíc ohromující dluh ve výši přes 300 miliard dolarů, což ji katapultovalo mezi největší korporace v Číně. Nicméně v roce 2020 Peking zavedl opatření na omezení úrovně dluhu hlavních vývojářů nemovitostí. Tato opatření vedla Evergrande k poskytnutí významných slev na své nemovitosti k udržení toku hotovosti. Nyní se společnost potýká s obtížemi v splácení úroků ze svých dluhů, což vedlo k prudkému 99% poklesu hodnoty jejích akcií během posledních tří let.

V srpnu Evergrande podala žádost o bankrot v New Yorku v pokusu ochránit svá aktiva ve Spojených státech během jednání o multimiliardové dohodě s věřiteli.

Dalekosáhlý dopad kolapsu Evergrande:

Potenciální důsledky kolapsu Evergrande jsou významné. Za prvé, mnoho kupujících investovalo do nemovitostí Evergrande před zahájením výstavby, riskují ztrátu svých záloh, pokud společnost zkrachuje. Navíc firmy v různých odvětvích, včetně stavebnictví, designu a dodávek materiálů, by mohly utrpět značné ztráty, což by mohlo vést k jejich bankrotu.

Dalším zásadním zájmem je potenciální dopad na finanční systém Číny. Pokud Evergrande selže, banky a další věřitelé by mohli být nuceni omezeně půjčovat, což by mohlo způsobit úvěrovou krizi, kdy se společnosti budou snažit získat dostupné úvěry. Úvěrová krize by mohla brzdit ekonomický růst, přinášejíc výzvy pro společnosti hledající expanzi a potenciálně odrazujíc zahraniční investory od vkládání peněz do Číny.

"Příliš velké na to, aby selhalo" nebo nevyhnutelný kolaps?

Závažné důsledky kolapsu silně zadlužené společnosti vedly některé analytiky k spekulacím, že Peking by mohl zasáhnout a zachránit Evergrande. Nicméně někteří experti věří, že by to mohlo být pozdě. Jackson Chan z Bondsupermart naznačuje, že Evergrande je již na pokraji nucené likvidace.

Tato hrozící krize by mohla mít hluboký dopad na ekonomiku Číny, protože se sektor nemovitostí významně podílí na jejím růstu. Někteří dokonce srovnávají s ekonomickou stagnací v Japonsku v 80. letech.

Nicméně jiní tvrdí, že úplný kolaps Evergrande je nepravděpodobný, protože by mohl spustit kaskádový efekt na další zadlužené společnosti a ještě více poškodit celkový sektor nemovitostí, který je zásadní pro ekonomický růst země. Zatímco úřady se mohou pokusit udržet Evergrande nad vodou, může se ukázat jako radikálně zmenšená entita.

V této bouřlivé situaci je osud Evergrande v sázce, s hlubokými dopady na ekonomiku Číny a dál.

Zdroj: od Peter Hoskins a Mariko Oi v BBC