V jakých případech můžete přijít o bydlení kvůli úvěru

V jakých případech může věřitel požadovat prodej hypotečního bydlení?

Podle zákona o hypotéce, pokud dlužník po dobu jednoho roku po splatnosti čtyři nebo více plateb na úvěr, banka má právo požadovat předčasné splacení dluhu a obnovit zastavené bydlení prostřednictvím soudu.

Pokud se klient rozhodne prodat nemovitost, aby splatil úvěr, banka mu může vyjít vstříc a vyřešit případ před soudem. Ale zpravidla věřitel není připraven čekat dlouho a souhlasí s touto možností, pouze když dlužník již našel kupce.

Obecně platí, že soudy téměř vždy akceptují stranu banky. Není nutné počítat s tím, že soudce bude šetřit a zakáže prodej nemovitosti, pokud jiný byt či dům rodina nemá.

Podle zákona, zastavené bydlení může získat a prodat, i když je člověk jediný.

Podle rozhodnutí soudu bude muset dlužník zaplatit věřiteli zůstatek dluhu s úroky, pokuty za pozdní platby a uhradit náklady na projednání případu u soudu. Soudní rozhodnutí také stanoví, že vaše bydlení musí být prodáno s nabídkami.

Má banka právo z důvodu prodlení na spotřebním úvěru donutit předčasně splatit hypotéku?

Ne. Dluhy na dvou různých úvěrech přímo nesouvisí.

Banka může požádat o předčasné splacení hypotéky pouze tehdy, pokud:

  •  zpožděné platby na tuto hypotéku;
  •  odmítl pojištění zastavené nemovitosti (nebo doba trvání pojistky je u konce) a do 30 dnů nepodepsala novou pojistnou smlouvu;
  •  prodal nebo daroval zastavené bydlení bez souhlasu banky;
  •  hrubě porušili pravidla pro jeho použití, údržbu nebo opravy.
Opožděné platby za jiné úvěry nemohou být důvodem pro hypoteční nároky.

Ale pokud nebudete uhasit spotřebitelský úvěr, banka se může obrátit na soud, získat výkonný list a nuceně odepsat z vašich účtů částku dluhu. Není vyloučeno, že poté nebudete mít dostatek peněz na zaplacení hypotéky - pak riskujete ztrátu zastaveného bydlení.

Může se stát, že se byt prodá za podhodnocenou cenu a dluh nebude splacen?

Ano, takové riziko existuje. Soud přiřadí počáteční nabídkovou cenu ve výši 80% tržní hodnoty bydlení, kterou bere ze zprávy odhadce. Taková zpráva je vždy před provedením bydlení v zástavě.

Pokud se obchody neuskuteční, například proto, že nikdo nebude chtít koupit vaše bydlení, pak se do měsíce uskuteční opakované obchody. Počáteční prodejní cena za ně bude snížena na 68% tržní hodnoty.

V případě, že se podruhé nepodaří nemovitost prodat, věřitel si ji vezme pro sebe za 60% tržní ceny. Dluh dlužníka vůči bance se sníží o tuto částku. Banka se pak pokusí dům prodat sama.

Pokud je cena bytu, za který byla prodána z dražby, nebo hodnota, za kterou byla poskytnuta věřiteli, bude větší než dluh, budete platit rozdíl.

Ale může se stát, že i když přijdete o bydlení, dluh stále nebude plně splacen. Pak se banka pokusí získat zbytek.

Proto v případě, že bydlení se zvýšil od svého nákupu na úvěr, požádejte soud provést vyšetření jeho hodnoty. Pak a počáteční nabídková cena, a částka, za kterou bude nemovitost nabídnuta věřiteli (pokud nedojde k dražbě), bude vyšší.

Jak rychle se prodá bydlení?


Obvykle tento postup trvá několik měsíců až rok, protože se skládá z řady povinných etap.

  1.  Projednávání případu u soudu. Obvykle soud jmenuje několik schůzek a teprve pak rozhodne.
  2.  Přechod na exekutory. Poté, co rozhodnutí soudu vstoupí v platnost, věřitel předá výkonný list do služby soudních exekutorů (FSSP). Exekutoři vám nejprve navrhnou, abyste dluh uhradili sami a dali vám na to několik dní. Pokud neuspějete v tomto termínu, zástupci FSSP začnou plnit rozhodnutí soudu.
  3.  Vymáhání dluhu. Především soudní exekutoři se snaží odepsat dluh z bankovních účtů dlužníka. Pokud na nich zjistí požadovanou částku, prodej nemovitosti se zruší.
  4.  Prodej nemovitostí s nabídkami. V případě, že peníze na účtech nestačí, byt nebo dům bude nabídnut k dražbě. Samotní exekutoři neobchodují-věc předají dodavateli. Budou se konat veřejné dražby, kterých se budou moci zúčastnit zájemci o koupi Vašeho bydlení.
  5.  Převod bydlení do banky. Pokud nikdo nebude chtít koupit vaši nemovitost, ustoupí věřiteli.
V každé z těchto etap, až do okamžiku prodeje nemovitosti v dražbě, dlužník může splatit dluh úplně-a pak bydlení zůstane v jeho majetku.

Pokud mám najednou peníze, mohu si koupit vlastní bydlení v dražbě?


Ne, dlužníkovi a jeho rodinným příslušníkům je zakázáno účastnit se dražby. Ale máte právo kdykoli splatit dluh před prodejem domů.

Pokud ani první ani druhý obchod se neuskuteční a zástavní právo vyzvedne banku, můžete se s ním pokusit vyjednat zpětný odkup domů. Ale banka má právo určit jakoukoli prodejní cenu, nebo obecně odmítnout prodat své bývalé bydlení.

S manželem jsme se dohodli, že hypotéku zaplatíme rovným dílem, ale on přestal přispívat na splátky. Je možné rozdělit bydlení, které je v zástavě, aby moje polovina nebyla prodána?


I když přidělit podíl každého manžela, stále nemovitost zůstane v zástavě. Pokud banka nebude přijímat platby na úvěr včas a v plném rozsahu, bude vyžadovat prodat zastavený byt nebo dům úplně.

Mohu prodat svůj byt, splatit část dluhu a koupit další, levnější?


Pokud je nemovitost v zástavě, můžete v ní žít, ale prodat ji máte právo pouze se souhlasem věřitele.

Někdy banky dávají povolení k prodeji, ale pouze za předpokladu, že na úkor získaných peněz bude dluh zcela uzavřen. V takových případech kupní smlouva výslovně stanoví, že kupující převede požadovanou částku do banky na úkor splácení úvěru, a ne jako prodávající bydlení.

Získáte pouze rozdíl mezi prodejní cenou a zůstatkem dluhu. Možná to bude stačit k nákupu jiného bydlení nebo alespoň k počátečnímu příspěvku na jinou hypotéku, s menší částkou.

V jakém okamžiku se z zastavěného bydlení vystěhují nájemníci?


Bydlení je na prodej, i když v něm jsou stále registrováni a žijí lidé. Obvykle exekutoři a organizátoři aukce ani nechodí do bytu nebo domu, aby je prohlédli. A kupující nejčastěji nevidí stav bydlení, orientují se pouze na jeho adresu, plochu a dispozice.

A teprve až bude mít nemovitost nového majitele, bude se muset obrátit na soud a požadovat, aby byli bývalí majitelé zbaveni práva užívat bydlení. Může to trvat několik měsíců a někdy i déle.

Pokud bývalí nájemníci nesouhlasí s dobrovolným odchodem, pak, jakmile rozhodnutí soudu o vystěhování vstoupí v platnost, kupující se obrátí na exekutory a ti uvolní obytný prostor.

Je pravda, že děti, zdravotně postižení a důchodci nemohou být vystěhováni z hypotečního bydlení?

Ne, zastavený byt nebo dům může prodat a vystěhovat všechny nájemníky, pokud dlužník přestal platit úvěr. Děti jsou vždy registrovány — a odstraněny z registrace-spolu s rodiči. I když nezletilým patřila část hypotečního bydlení, může být stále vyhozen z kladiva a děti vystěhovány.

Co dělat, abyste neztratili zastavené bydlení?


Aby dlužníci nepřišli o byt nebo dům kvůli dočasné ztrátě příjmu, zákon jim umožňuje vzít si hypotéku.

Pokud se finanční situace plně nezotaví, můžete se obrátit na banku s žádostí o restrukturalizaci úvěru-změnit částky a splátkový kalendář, například snížit měsíční splátky a prodloužit dobu splácení.

V situacích, kdy tržní úroky hypoték klesají, má smysl zvážit možnosti refinancování dluhu u jiných bank. Tento úvěr často umožňuje snížit platby.

Ale v každém případě se musíte snažit zabránit prodlení, aby v očích Bank zůstat spolehlivým dlužníkem. Pokud jednoduše přestanete platit, pak se věc může skutečně dostat k prodeji domů na aukci.