Podvody s bankovními kartami online

Stát se obětí podvodníka může být nejen na ulici. S rozvojem technologií lovci bohatství rychle zvládli i virtuální prostor. Zvažte, jaké systémy fungují na internetu a jak se můžete chránit před krádeží identity.

Místo konání: reklamní služba


Pokud se rozhodnete koupit zboží z ruky nebo prodat nepotřebnou věc, buďte opatrní-podvodníci často hrají roli kupujících nebo prodejců. Na vaše zboží je velmi zájem kupujícího, který je ochoten převést zálohu na váš účet a žádá vás nejen o číslo karty nebo telefonní číslo, ale také o ověřovací kód karty (tři číslice na zadní straně, například CVV nebo CVC). Tento přístup by vás měl upozornit — protože pro převod peněz stačí znát pouze číslo karty.

Pokud kupujete zboží z ruky, můžete požádat o platbu předem a sdělit všechny údaje o kartě. Pokud je před vámi podvodník, pak v nejlepším případě zůstanete bez peněz, které jste poslali předem. V nejhorším případě-pokud jste byli požádáni o všechny údaje o kartě-riskujete, že zůstanete bez finančních prostředků na účtu.

Jak zabránit?

Buďte opatrní při nákupu zboží z ruky prostřednictvím sociálních sítí nebo speciálních webových stránek. Vždy se pokuste zkontrolovat potenciálního kupujícího nebo prodávajícího na základě zpětné vazby. Komunity a služby mají obvykle "černou listinu" (kupující i prodávající)a moderátory. Zkontrolujte profil prodejce - často podvodníci vytvářejí falešné stránky s minimem informací.

Místo konání: sociální sítě a poslové

Váš přítel vám poslal soukromou zprávu s žádostí o půjčování peněz nebo s podivným odkazem. To znamená jen jednu věc-účet vašeho přítele byl napaden.

Cizinec vám napíše osobní zprávu, ve které nabízí stabilní a vysoký příjem za nějakou nekomplikovanou práci. Zpráva neobsahuje žádné konkrétní informace, ale existuje odkaz, na kterém údajně najdete podrobnosti. Na tomto odkazu není práce snů-s výjimkou počítačového viru.

Často jsou podvodníci zastoupeni zaměstnanci známých značek a společností z jakéhokoli oboru. Slibují půjčky za nízké úroky, velké slevy, zboží zdarma nebo říkají, že jste vyhráli v soutěži. Chcete — li získat cenu nebo slevu, potřebujete jen něco-sdělit údaje o vaší kartě, pasu nebo vše najednou.

Jak zabránit?

Pokud podivné zprávy prostřednictvím sociálních médií posílá váš přítel, zavolejte mu co nejdříve a zjistěte, zda skutečně potřebuje pomoc. Nebo se podvodníci nabourali do jeho účtu — a mohou oklamat někoho jiného. Třeba jeho babičku!

Odkazy ze zpráv cizinců nejsou nejlepší způsob, jak hledat výdělky na internetu, protože volný sýr se vyskytuje pouze v pastičce na myši.

Pokud vám cizinci píšou jménem společnosti nebo značky, je lepší upřesnit informace na oficiálních stránkách společnosti nebo její stránce v sociální síti-velké společnosti zřídkakdy pořádají soutěže, ve kterých můžete vyhrát, a to i bez účasti, a nikdy jen tak nepožadují vaše osobní údaje, natož údaje o kartě.

Místo konání: e-mail

Na poštu vám posílají dopisy s příslibem dárků, peněz a půjček. Podvodníci se vás snaží nalákat na cokoliv: nabízejí práci s velkým platem, který jste nehledali. Píšou, že jste vyhrál auto. Zaslali odpověď na váš údajný dopis. Jen se chtějí blíže seznámit.

Na řádku odesílatele může být jak neznámá osoba (často cizinec), tak známá stránka, platební systém, online služba nebo banka. Nic strašného se nestane, pokud jednoduše otevřete dopis, ale nepřecházejte na odkazy a nestahujte přílohy z dopisu - takže riskujete, že infikujete počítač virem, který umožní podvodníkům ovládat. A ještě více nezadávejte údaje o kartě.

Jak zabránit?

Pošta má zabudovaný spamový filtr — část podezřelých e-mailů se vždy dostane do speciální složky. Ale navzdory tomu vždy věnujte pozornost hlavičce dopisu, jeho odesílateli a obsahu. Společnosti vždy rozesílají e — maily ze stejných adres a zřídka dělají chyby v e-mailech-ale podvodníci často píší s mnoha chybami, nečitelnými znaky systému a převádějí název společnosti na adresu. Nepřecházejte na odkazy z těchto e-mailů a nestahujte přílohy z nich.

Místo konání: web-dvojník

Podvodníci kopírují známé stránky pomocí podobného názvu společnosti a designu. Například, chcete vědět, zda máte pokuty v dopravní policie, nebo jak zařídit úvěr on-line, a dostat se na phishing stránky, tj. klon webové stránky. Pokud na těchto stránkách zadáte své údaje, dostanou se do rukou útočníků.

Jak zabránit?

Vždy věnujte pozornost adresnímu řádku prohlížeče: na klonovém webu dojde k chybě. Nakupujte pouze prostřednictvím stránek s zabezpečeným připojením a ikonou platebního systému. Pečlivě si prostudujte i obsah webu-útočníci často nerespektují náplň webu. Přidejte do záložek stránky, které často používáte, aby se zabránilo psaní adresy ručně - takže se nemůžete pokazit v názvu a dostat se na požadované webové stránky.

Místo konání: váš smartphone

Škodlivé programy jsou schopny maskovat jako mobilní banky a číhat v různých aplikacích, které si stáhnete do telefonu.

Jak zabránit?

Stáhněte si aplikace do telefonu pouze v oficiálním obchodě. Věnujte pozornost především vývojáři programu-v oficiálních bankovních aplikacích je uvedena samotná banka. Pečlivě si přečtěte popis a nestahujte aplikace třetích stran.