Investiční strategie: co to je a jak vybrat ten správný

Co je investiční strategie?

Je to jasný plán vašich akcí na burze. Měl by zvážit, za jakým účelem a v jakém časovém horizontu chcete investovat peníze, jak často hodláte obchodovat, na co se budete orientovat ve svých rozhodnutích. A také-s jakým ziskem počítáte a s jakými ztrátami jste ochotni se smířit.

Strategie vám pomůže vytvořit vážené investiční portfolio, vyhnout se neuváženým rozhodnutím, a tím snížit pravděpodobnost ztráty.

Investice jsou vždy spojeny s rizikem ztráty peněz, ale pokud budete jednat jen na srdce nebo na radu známých, bude to jen komplikovat situaci. Proto je třeba dodržovat jasný plán. Nezapomeňte ji znovu zkontrolovat, například když se situace na trhu velmi výrazně mění.

1. Rozhodněte se o účelu

Odpovězte si na několik otázek: proč chcete investovat, jakou částku jste ochotni investovat a kdy přesně budete potřebovat peníze.

Někteří s pomocí investic chtějí ušetřit na auto, jiní počítají s tím, že zaplatí školné dětem a někdo plánuje zajistit si bezproblémové stáří. Cílů, stejně jako investičních portfolií, můžete mít několik.

2. Nastavte termín

To přímo závisí na vašem investičním cíli, nebo spíše na tom, kdy přesně budete potřebovat peníze. Z hlediska strategie jsou:

  •  dlouhodobé-počítáte s návratností investice nejdříve za tři roky;
  •  střednědobé-jste připraveni investovat na období od roku do tří;
  •  krátkodobé-máte v plánu vyzvednout peníze z akciového trhu za méně než rok, nebo je vůbec budete potřebovat v každém okamžiku.

Dlouhodobá strategie vám umožňuje vybrat si téměř všechny nástroje s různými úrovněmi rizika a očekávaným příjmem.

Vhodné a investice do drahých kovů - jejich ceny značně kolísají a za rok nebo dva mohou klesnout. Ale na dlouhé vzdálenosti mají tendenci překonávat inflaci a sloužit jako ochranný majetek v době globální nestability na finančních trzích.

Když hrajete dlouho, je obzvláště důležité rozdělit investice mezi různé společnosti, odvětví a typy cenných papírů – diverzifikovat investice. Takže složení vašeho portfolia vyvážíte a snižujete rizika.

Střednědobá strategie má sadu nástrojů o něco méně, ale přesto je dostatečně velká. Můžete si vybrat aktiva, která sice kolísají v ceně, ale na horizontu 1-3 let obvykle přinášejí zisk. Například akcie důvěryhodných společností, které pravidelně vyplácejí dividendy, dluhopisy federálního úvěru nebo důvěryhodné korporátní dluhopisy, podíly na burze, otevřené nebo intervalové podílové fondy.

V případě střednědobé a dlouhodobé strategie není nutné neustále sledovat citace, stačí sledovat situaci na trhu jako celku a pravidelně upravovat složení svého portfolia.

Při dlouhodobém investování můžete získat další příjmy, pokud použijete individuální investiční účet (IIS). Neodstraňujte z něj peníze po dobu tří let a kromě zisku z investice můžete získat investiční daňový odpočet.

Pokud budete potřebovat peníze brzy, vyberte si krátkodobou strategii.

K dispozici jsou pouze likvidní aktiva – tedy taková, která lze kdykoli prodat. Například volně obchodované akcie na burze, dluhopisy, podíly otevřených a burzovních podílů.

Výnosy z krátkodobých investic jsou mnohem více závislé na časových výkyvech kotací vašich aktiv než v případě dlouhodobých investic. Pokud se snažíte dosáhnout rychlého zisku, měli byste být připraveni na vážné ztráty.

3. Odhadněte, kolik času plánujete vynaložit na investice

Pokud nejste připraveni neustále sledovat změny na finančních trzích, číst zprávy a studovat vykazování společností, vaše volba je pasivní strategie. Je optimální pro dlouhodobé a střednědobé investice.

V tomto případě není třeba věnovat spoustu času analýze současné situace. Nicméně i při pasivním přístupu nelze jednoduše sestavit portfolio a zapomenout na něj – jakákoli investice vyžaduje kontrolu. Čas od času je třeba vyhodnotit svá aktiva a jejich rizika, v případě potřeby upravit svůj soubor-například jednou za čtvrtletí nebo za půl roku.

Investoři, kteří jsou připraveni rychle reagovat na zprávy a obchodovat doslova denně, používají aktivní strategii. Vybírají nástroje, které mohou přinést maximální výnosy, a neustále sledují nejlepší čas na nákupy a prodej.

Aktivní strategie umožňuje větší zisky, ale zároveň je spojena s vyššími riziky. Úspěch této strategie závisí na tom, jak správně hodnotíte situaci na trhu. A je třeba mít na paměti, že aktivní investoři musí platit více provizí za transakce makléře a burzy než pasivní.

Při výběru investičního plánu zvažte i svou povahu. Aktivní strategie vyžadují spoustu energie a silné nervy. Pokud těžce prožíváte ztrátu peněz a můžete podlehnout panice, neměli byste začít riskantní hru.

4. Rozhodněte, na jaké riziko jste připraveni

Podle úrovně rizika jsou investiční strategie rozděleny na konzervativní, střední a vysoce rizikové. Obecně platí, že čím větší je potenciální zisk z investic, tím vyšší je pravděpodobnost ztráty.

Konzervativní strategie je vhodná pro ty, kteří nechtějí ohrozit svůj kapitál. Hlavním cílem těchto investorů je chránit své peníze před inflací. Nejčastěji konzervativní investoři volí ODS, papíry největších firem a drahé kovy.

Vysoké výnosy z těchto investic by neměly být očekávány-zpravidla to bude na úrovni klíčové sazby banky, někdy o něco vyšší. Taková investice však může přinést více než úroky z bankovního vkladu (zvláště pokud osoba provede daňový odpočet). Pravděpodobnost ztráty není příliš velká.

Pokud se naopak honíte za maximálním ziskem a zároveň se snadno vyrovnáváte se ztrátou vašich investic, bude vám vyhovovat vysoce riziková, nebo agresivní strategie.

Častěji takový přístup volí mladí lidé, kteří mají čas a sílu na to, aby v případě ztráty obnovili své úspory. Agresivní investoři často investují do akcií podhodnocených společností na trhu. Takové papíry mohou dramaticky růst a přinést velké zisky a nechat vás s ničím.

Většina investorů stále preferuje mírnou strategii. Jedná se o výběr finančních nástrojů s různou mírou rizika. Například třetina peněz může být investována do nejspolehlivějších dluhopisů-státu a největších společností, stejně jako do dragmetalů. Polovinu nasměrujte do akcií prvního kotačního seznamu a podíly indexových podílů. A malou částí rizika je nákup potenciálně výnosnějších akcií nebo dluhopisů středních a malých společností.

S mírnou strategií vytváří investor vyvážené portfolio, které umožňuje vyšší výnos než konzervativní, ale s nižší úrovní rizika než agresivní.
Poměr investora k riziku je často způsoben tím, kolik času je ochoten vynaložit na obchodování. Mírné a konzervativní strategie obvykle nepředpokládají vysokou aktivitu,zatímco agresivní investor může provádět desítky obchodů denně.

Rozhodl jsem se pro strategii. Co dělat dál?

Nejprve musíte pochopit fungování burzy a zvláštnosti různých finančních nástrojů. Zvolit optimální způsob přípravy pomůže text "kde se učit investovat".

Pokud jste po školení připraveni obchodovat sami, vyberte si makléře a začněte investovat.

Když se stále těžko orientujete na burze, můžete se obrátit na investičního poradce. Poradí vám, jak sestavit počáteční portfolio a pak v případě potřeby pomůže s jeho úpravou.

Investiční poradci jsou zodpovědní za své doporučení-na rozdíl od mnoha investujících bloggerů, kteří nejsou vždy ve vašem nejlepším zájmu. Uzavřít smlouvu o investičním poradenství stojí pouze s odborníky, kteří mají bankovní licenci.

Pokud nechcete provádět transakce sami, můžete to svěřit správci. Nabídne vám na výběr již připravené standardní investiční strategie nebo pro vás vypracuje individuální. Zbývá jen rozhodnout, který z nich vám bude vyhovovat. A v každém případě je čas od času lepší sledovat stav svého portfolia.

Pokud se vám zdá, že strategie nefunguje, nepřináší dostatečné zisky nebo dokonce ztráty, diskutujte s manažerem o možnosti změnit standardní strategii na jinou nebo upravit individuální.